Melyik a legjobb antivírus program - hogyan válasszunk közülük?

A Windows-felhasználók esetében gyakran felmerülő - és sajnos visszatérő kérdés is -, hogy melyik vírusvédelmi megoldást javasolt használni. Sajnos, ahogyan korábban már említettem is - tökéletes antivírus program még ma sem létezik - ezért maximum a közel tökéletes kiválasztásához tudok nyújtani segítséget.

Antivir

Meglehetősen hatalmas a választék az antivírus programok között - ezért a legtöbben nagyon nehezen tudnak helyesen dönteni. Akár a számítógéppel együtt kaptuk ajándékba, akár valamelyik barátunk ajánlásával kaptuk a jelenleg használt Antivírus programunkat, nem igazán tudhatjuk, hogy mennyire helyes annak a további használata.

Az antivírus programokat tesztelő cégek havonta ellenőrzik és összehasonlítják a legnépszerűbbeket - hogy aztán rangsorolhassák őket hatékonyság, teljesítmény és használhatóság kategóriák szerint. Ezért nem szabad vakon döntenünk a választáskor - ajánlott például ezek alapján tájékozódva dönteni.

1.) Ingyenes vagy fizetős antivírus termékek

A legelső döntéseink egyike, hogy szeretnénk-e pénzt fizetni a termék használatáért cserébe. A legtöbb antivírus termék fizetős szolgáltatásokat tartalmaz, amelyek használatáért valamennyi pénzt fognak kérni tőlünk. Ennek ellenére rengeteg nagyon jó ingyenes antivírus termék is létezik - ezért nem feltétlenül szükséges fizetnünk azért, hogy megfelelő biztonsági védelmet kapjunk.

Az ingyenes termékeknek általában része a fizetős termékek vírus-felderítő képessége - így máris jó néhány malware és egyéb kártékony program ellen védve vagyunk. A fizetős termékek ezzel szemben további - úgynevezett bónusz-szolgáltatásokat - tartalmaznak a számítógépünk védelmének további megerősítése érdekében. Így olyan további szolgáltatásokat is megkaphatunk, mint például a kibővített tűzfal program, lopás-védelmi figyelő, spam-védelem, adathalászat-szűrők, és még sorolhatnám. Ezek a szolgáltatások nem feltétlenül szükségesek, mivel a rendszerünkben alapból is megtalálhatóak közülük. Például az új Windows-ok gyári tűzfala megfelelően beállítva vagy a Mozilla Firefox böngésző beépített biztonsági adatvédelmi szűrői bekapcsolva helyettesíteni is tudják azokat - ingyen.

Az ingyenes termékek időnként úgymond "zaklatni" is fognak bennünket - a fizetős szolgáltatásukra való frissítésekről szóló képernyőket jeleníthetnek meg. Ez az, amiből az ingyenes verziót elkészítve a gyártók abból is pénzt szerezhetnek - az ingyenes verziók a fizetős verzióknak úgymond reklámpéldányai.

Antivir

2.) Mindig maradjunk egy népszerű antivírus terméknél

A legfontosabb ajánlás, hogy mindig egy jól közismert antivírus termék használatánál maradjunk, amelyet egy megbízható antivírus gyártó cég készített.

Egyik oka éppen a már említett havi antivírus-tesztekben való részvételük - így mindig tájékozottak lehetünk azok működéséről.

Ettől nagyobb indok viszont, hogy régóta léteznek már sajnos ál-antivírus programok is, amelyek a valódiakhoz hasonló terméknévvel és külső megjelenéssel próbálnak bennünket megtéveszteni. Ezekre néhány példa: Antivirus Live, Advanced Virus Remover és az Internet Security 2010. Ezek látszólag védik a számítógépünket - miközben igazából a háttérben veszélyes tevékenységeket működtetnek.
Security

3.) Ellenőrizzük a teszteket

Számos weboldal létezik - például az av-comperatives.org -, ahol az antivírus programok összehasonlító teszteredményeit vizsgálhatjuk ki.

_

4.) Ne felejtsük alkalmazni a legfontosabb biztonsági intézkedéseket

Sokan nem is tudják, hogy a számítógép biztonsági védelme érdekében nem elegendő mindösszesen egy antivírus szoftver telepítése. Éppen ezért érdemes áttanulmányozni még az alábbi útmutatót is:

10 fontos számítógépes biztonsági aranyszabály

Te milyen biztonsági szoftvereket/módszereket alkalmazol számítógéped védelme érdekében? Milyen tapasztalatokkal?

Kapcsolódó témák:

- A Windows 10 rendszer Defender programjának teljes kikapcsolása

- Számítógépünk antivírus-védelmének erősítése a Windows 10 rendszeren

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.